Agenda

Sorry, no events to display
Veure tots
www.url.edu
www.gencat.cat/diue/departament/pnri/index.html
revista.url.edu/pages/Inici.html
www.url.edu/cont/dimecresdelallull.php




comissionat

fecyt
"La psicoestètica d’Espinalt defensa que els canvis exteriors afecten la personalitat i a l’inrevés" PDF Imprimir e-mail
dilluns, 26 gener de 2009

Carles M. Espinalt‘El concepte de psicoestètica a l’obra de Carles M. Espinalt’ és el títol de la tesi de Carme Giménez i Camins. Es tracta d’un treball d’investigació que aprofundeix en el pensament d’aquest psicòleg català que a les seves teories va destacar l’estreta relació entre la imatge i el caràcter en l’ésser humà. Realitzat en el marc de la Facultat de Psicologia de Blanquerna (FBPCEE), l’estudi parteix de la definició de psicoestètica fins a les seves aplicacions en la psicologia i la pedagogia.

 

-Pots explicar en dues frases l’argument de la teva tesi?
El concepte de psicoestètica a l’obra de Carles M. Espinalt (1920-1993) és una estructuració de les teories d’aquest psicòleg català sobre el fons i la forma de la personalitat humana i constitueix un mètode psicoeducatiu de la formació del caràcter.



- Quina relació té la psicoestètica amb la pràctica terapèutica?
Per il•lustrar com aquesta connexió entre el fons i la forma pot constituir la base de la practica terapèutica que estableix la psicoestètica, observem que el to de veu condiciona i afavoreix certs estats d’ànim, de manera que ajudant a modificar-lo i canviant un to que denota  tristesa o decaïment per un altra que transmeti vivacitat es pot ajudar a restablir una major seguretat i confiança en un mateix.

 

"La part fonamental d’aquestes teories és que, per a Carles Muñoz Espinalt , la imatge no és un aspecte banal, ans el contrari, pertany a la profunditat mateixa de la persona"



-Què és la psicoeducació?
És un conjunt de coneixements de contingut psicològic, pedagògic i sociològic que aglutina una sèrie de teories i mètodes formatius, basats en la relació entre el fons (psique ) i forma (estètica) en l’ésser humà. La psicoeducació parteix de la premissa de que  l'ésser humà necessita formació respecte de com funciona la seva psicologia si vol arribar a desenvolupar de forma equilibrada la seva personalitat.

La part fonamental d’aquestes teories és que, per a Carles Muñoz Espinalt , la imatge no és un aspecte banal, ans el contrari, pertany a la profunditat mateixa de la persona. La majoria de les persones no saben veure’s, d’aquí la necessitat de trobar l’adequat equilibri entre els aspectes interiors i exteriors, i de comprendre l’estreta interrelació que hi ha entre ells. D’aquesta manera, els canvis exteriors afecten, també, la nostre personalitat i a l’inrevés.

 

Estudi psicoestètic de les tres dimensions de la imatge humana


-Per què vas triar aquest tema?
Perquè era un tema encara sense investigar i també perquè representa un concepte nou en l’àmbit de la psicologia i de les ciències humanes en general.


-Com t’ha “canviat la vida” aquest doctorat?

De moment no l’ha canviat, però espero que constitueixi un motiu per desenvolupar la meva vessant pedagògica per la necessitat de divulgar i comunicar el contingut de la recerca.



-Quin és el lloc o la situació més estranya en què t’has trobat durant l’elaboració d’aquesta tesi? I el moment més emocionant?
L'enfrontar-me amb les pròpies capacitats investigadores  i desenvolupar-les per tal de dur endavant la recerca. I el moment més emocionant, el fet de veure el treball de molts anys ja acabat.


-Amb quin/a investigador/a t’agradaria trobar-te per comentar la teva tesis? Per què?

Amb Batista i Roca, Voltaire, Alexandre Galí o el mateix Carles M. Espinalt perquè eren persones molt sensibles a descobrir els entrellats de l’ànima humana i preocupats per les problemàtiques de  l'ésser humà.



-Després de tots aquests anys de recerca, què és el més important que has après?
A valorar la força de voluntat i la motivació com a elements fonamentals per assolir els grans reptes acadèmics i els de la vida quotidiana.



-Què t’agradaria que tothom sabés sobre la teva tesi?

Que a Catalunya ha nascut una nova interpretació de  l'ésser humà i aquesta nova visió ajuda a formar el caràcter de les persones i a entendre el funcionament de la personalitat humana.

 

Carme Giménez amb el seu director de tesi el Dr. Josep Gallifa



-En què creus es pot transformar aquesta tesi durant els propers anys?
Espero que sigui l’inici de futures investigacions i que generi noves vies de coneixement que ampliïn els diversos conceptes que s’analitzen a la tesi, de manera que puguem avançar en la formació del caràcter humà.



-Com creus que t’ha ajudat aquesta tesi en el teu desenvolupament professional?
Tot coneixement ben estructurat i amb capacitat operativa representa un gran bagatge en la qualitat de la tasca professional.



-Com has aconseguit durant aquests anys de recerca compensar el fet d’especialitzar-se tant en un tema?
No va caldre compensar-ho, doncs ha representat un avantatge poder aprofundir, encara més, en els diversos coneixements, pel fet que és el tema principal de la meva professió.



-Què és la primera cosa que vas fer quan vas acabar la defensa de la tesi?
Començar a preparar la seva publicació, primerament del text integra, per després continuar publicant, separadament, extensions d’alguns dels seus capítols com a investigacions addicionals a la mateixa.

 


Nom: Carme Giménez i Camins
Centre URL: Blanquerna
Departament: Psicologia i Pedagogia
Tesis: El concepte de psicoestètica a l'obra de Carles M. Espinalt
Director: Dr. Josep Gallifa i Roca

 

+ info: Tesis en xarxa  

 

 
RSS 2.0 noticies publicacions tesis ofertes divulgacio