|
Article publicat a Tot Claror 66 (Tardor
2009) Autora: Carme Giménez © Fundació Claror. | |||
|
La fi del període de
lleure i la tornada a la feina poden provocar trastorns físics i
psicològics. Una part considerable de la població té aquest trastorn,
fruit del canvi d’hàbits i la tornada a la rutina després de les vacances.
Afecta, sobretot, les persones que no estan del tot satisfetes amb el seu
estil de vida, ja que si la feina es considera satisfactòria i una via de
realització personal, el final de les vacances no ha de suposar cap
malestar.
La síndrome postvacances no és cap malaltia, sinó un trastorn que genera unes molèsties que són passatgeres. Igual que els adults, poden patir-la els infants, ja que també són susceptibles d’experimentar estrès quan s’acaba el període d’oci després de l’estiu i s’acosta el dia de tornar a l’escola. Aquesta crisi no hauria de durar gaire, normalment entre un i deu dies, que és el temps que l’organisme necessita per adaptar-se novament a una situació diferent, i el seu origen es troba en el canvi de bioritmes de la vida quotidiana. Si el malestar dura més temps és possible que es degui a un altre factor. Entre els símptomes més comuns que podem sentir hi ha els físics: cansament, falta de gana, somnolència, manca de concentració, taquicàrdia, dolors musculars, molèsties d’estómac o insomni. També en trobem de psíquics: falta d’interès, irritabilitat, angoixa, nerviosisme, inquietud, sentiments de tristesa i indiferència. L’estrès postvacances afecta més qui fa feines rutinàries i els qui tendeixen a idealitzar el període de lleure com la culminació del seu benestar personal. El valor de la feina
Per això, és important que no ens resignem a viure de forma parasitària i que no ens imposem les nostres pròpies limitacions o les que ens marca una determinada feina. Hem de procurar sortir dels cercles tancats que no ens aporten al·licients i marcar-nos unes fites que ens ajudin a l’autosuperació. Treballar creativament, és a dir, implicar-nos en les feines que fem amb il·lusió ens allunya d’aquesta síndrome, que pot arribar a fer-se crònica i a esdevenir un motiu d’insatisfacció en la pròpia vida. Estem prou satisfets?
Si reflexioneu sobre aquestes qüestions tindreu una orientació sobre el nivell vocacional de la tasca que exerciu i, per tant, sobre quina és la possibilitat de patir el trastorn postvacances i en quina intensitat. Les mesures per corregir aquests símptomes comencen per assumir que les molèsties poden estar originades pel canvi de la rutina diària i que posen de manifest que cal adoptar una postura més positiva envers el treball o l’estudi, considerant-los una font de noves idees i de projectes d’autosuperació. És important buscar els aspectes positius de l’ambient laboral i no pensar que tornar-hi és sinònim de tornar a una vida avorrida i rutinària. No obstant això, mentre no orientem la situació de manera més positiva, podem mitigar les molèsties postvacances mitjançant la realització de determinades tècniques de relaxació i respiració, tècniques d’optimització del temps i exercici físic. Cal destacar que aquestes tècniques no serveixen per evitar el problema sinó que ensenyen a controlar els efectes fisiològics que genera la situació. Per tant, cal aprofitar l’energia positiva de l’estiu per recuperar l’alegria, canviar el que no és adequat i fer el que volem a la nostra vida, per aconseguir que el dia a dia s’assembli una mica més a la vida que volem portar.
|
LLIBRE RECOMANAT Breu història del futur. Jacques Attali Ed. Ara Llibres
| ||